Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 czerwone przekrojone na pół oczyszczone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 250 ml rosołu (może być z kostki)
- 125 ml śmietany
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Paprykę opiec w piekarniku, obrać ze skórki i pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Tymianek opłukać, oderwać listki. Paprykę poddusić na jednej łyżce oliwy. Dodać czosnek, tymianek i skórkę z cytryny. Piersi opłukać i osuszyć. W każdej naciąć kieszonkę. Posolić i popieprzyć. Napełnić papryką i spiąć wykałaczką.. Obsmażyć na pozostałej oliwie z obu stron na złoty kolor. Zalać rosołem i dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Każdy filet po usunięciu wykałaczek pokroić w ukośne grube plastry. Polać sosem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, lub ziemniakami z wody.