Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurczaka nadziewane papryką

Składniki:

    • 4 piersi z kurczaka
    • 2 czerwone przekrojone na pół oczyszczone papryki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 pęczka tymianku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    • 250 ml rosołu (może być z kostki)
    • 125 ml śmietany
    • sól i pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Paprykę opiec w piekarniku, obrać ze skórki i pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Tymianek opłukać, oderwać listki. Paprykę poddusić na jednej łyżce oliwy. Dodać czosnek, tymianek i skórkę z cytryny. Piersi opłukać i osuszyć. W każdej naciąć kieszonkę. Posolić i popieprzyć. Napełnić papryką i spiąć wykałaczką.. Obsmażyć na pozostałej oliwie z obu stron na złoty kolor. Zalać rosołem i dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Każdy filet po usunięciu wykałaczek pokroić w ukośne grube plastry. Polać sosem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, lub ziemniakami z wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *