Składniki:
• 2 filety z piersi kurczaka
• 2 pomidory
• 2 ziemniaki
• 1 cebula
• 2 łyżki masła
• 1 mały słoik pesto
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki.
Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w plastry.
Filety przekroić wzdłuż na pół, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni roztopić masło, włożyć filety, zrumienić z obu stron, wyjąć. Na ten sam tłuszcz włożyć ziemniaki i cebulę, smażyć 10 minut. Mięso posmarować sosem pesto. Kawałki kurczaka i warzywa podzielić na 2 porcje, każdą zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 minut w temperaturze 175ºC.