Składniki:
• 80 dag piersi indyka
• 10 dag wędzonego boczku w cienkich plastrach
• pęczek natki pietruszki
• cebula
• 15 dag pieczarek
• marchewka
• skórka starta z cytryny
• 10 czarnych oliwek bez pestek
• żółtko
• 1/3 kostki masła
• 2 szklanki białego wina
• 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć.
Naciąć głęboko, tworząc kieszeń, a następnie natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
Cebulę i pieczarki obrać, oczyścić i pokroić w kostkę.
Natkę posiekać.
Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Oliwki drobno pokroić.
Tak przygotowane składniki i skórkę z cytryny wymieszać z żółtkiem.
Kieszeń napełnić farszem, otwór spiąć wykałaczkami.
Mięso obłożyć plastrami boczku, a następnie obwiązać nicią.
Masło rozgrzać w brytfannie, obrumienić mięso ze wszystkich stron. Wstawić do piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 220ºC.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec jeszcze 30 – 40 minut. Wino podgrzać i po trochu polewać mięso podczas pieczenia.
Pieczeń wyjąć z brytfanny, usunąć nić i wykałaczki, mięso zawinąć w folię aluminiową.
Sos spod pieczeni przelać do rondelka i gotować, aż płyn zmniejszy objętość do 1 szklanki.
Dodać śmietanę, zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
Mięso rozwinąć z folii, pokroić na plastry.
Sos podać osobno.