Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eskalopki cielęce z cytryną

Składniki:

  • 4 filety cielęce
  • 70 g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 25 g masła
  • starta skórka i sok z 1 cytryny
  • ¾ szkl. wytrawnego białego wina
  • ¾ szkl. bulionu
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób wykonania:

    Filety lekko stłuc tłuczkiem po czym obtoczyć je w mace wymieszanej z przyprawami.
    Obsmażyć je na rozgrzanej oliwie i maśle, wówczas zdjąć je z ognia a na tą samą patelnie wlać bulion oraz wino i dodać sok oraz skórkę z cytryny.
    Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować 4 minuty.
    Po tym czasie ponownie włożyć mięso podgrzać, przełożyć na półmisek.
    Oprószyć solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *