Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dziki królik z kamionki

1 sprawionego dzikiego królika (1 1/2 kg)

opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon, podzielić na niewielkie kawałki, obrać

1 ząbek czosnku

i drobno posiekać, wymieszać z

1 ząbek czosnku
1 łyżką sosu sojowego
1 łyżką oleju kukurydzianego
1/2 łyżeczki otartej bazylii
świeżo zmielonym pieprzem
startą gałką muszkatołową

oraz

szczyptą mielonego cynamonu

i tą mieszaniną posmarować mięso

250 g mięsistych pomidorów

włożyć na krótko do wrzątku, nie gotować, po wyjęciu przelać zimną wodą, obrać pomidory ze skórki, pokroić je w kostkę, oczyścić

2 łodygi selera naciowego

umyć, obrać nożem twarde zewnętrzne włókna łodyg, łodygi pokroić w małą kostkę, obrać

600 g dyni

usunąć pestki i włókna, miąższ dyni pokroić w dużą kostkę i po starannym wymieszaniu z pomidorami, selerem naciowym, mięsem, pieprzem i

3 łyżkami koryntek

oraz

1-2 łyżkami sosu sojowego

całość włożyć do nasączonej wodą kamionki, przykryć pokrywą, wsunąć na ruszt do piekarnika.

Temperatura duszenia: w piekarniku tradycyjnym

(uprzednio nagrzanym) około 200°C

w piekarniku z termoobiegiem

(nie nagrzanym) około 180°C.

Czas duszenia:

około 1 godziny. Po 45 minutach duszenia dzikiego królika wyjąć z kamionki 1 łyżkę wazową sosu wytworzonego w tym czasie, ostudzić, następnie wmieszać

1�2 łyżki razowej pszennej mąki

i zagęścić sos w kamionce dusić jeszcze przez pozostałe 15 minut, na koniec domieszać do sosu

3 łyżki kremowej śmietany (18%).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *