Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Comber dzikiego królika z sosem jabłkowym

2 combry dzikiego królika

opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, w brytfannie obsmażyć ze wszystkich stron na

4 łyżkach oleju słonecznikowego

brytfannę wsunąć na środkowy poziom piekarnika do pieczenia, wygotowany sos z pieczenia uzupełniać dolewanym co jakiś czas

wywarem z cielęciny (100 ml).
Temperatura pieczenia: w piekarniku tradycyjnym

(uprzednio nagrzanym) około 200°C

w piekarniku z termoobiegiem

(nie nagrzanym) około 180°C.

Czas pieczenia:

30 minut.
W tym czasie na blasze do pieczenia rozłożyć

40 g nasion słonecznika

i uprużyć umyć

2 twarde jabłka

obrać, podzielić na cztery części, wyciąć gniazda nasienne, miąższ jabłek pokroić w 1-centymetrową kostkę, obrać

2 cebule

każdą przepołowić, pokroić w drobną kostkę, rozgrzać

30 g masła

i poddusić na nim rozdrobnione jabłka i cebule, dodać

1 łyżkę

drobno pokrojonego

kłącza imbiru marynowanego na słodko-kwaśno

razem z

2 łyżkami syropu klonowego

i razem krótko poddusić, rozprowadzić

6 łyżkami wytrawnego białego wina

zagotować, dodać

200 ml kremowej śmietanki (30%)

oraz

100 ml wywaru z cielęciny

trochę wszystko razem podgotować, przyprawić

solą
świeżo zmielonym pieprzem
sokiem z cytryny

dołożyć uprużone nasiona słonecznika.

Rada:

Do combra z dzikiego królika podać ziemniaki księżnej i wytrawne białe wino. 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *