Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszona dynia z soczewicą

 

Składniki:

  • 500 g obranej dyni
  • 150 g soczewicy
  • 4 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

Sposób wykonania:

  1. Soczewice zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i dodać pokrojoną dynię oraz 3 łyżki masła.
    Trzymać na ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
    W między czasie posiekać cebulkę zeszklić ją na rozgrzanym maśle i dodać do soczewicy na 30 minut przed końcem gotowania razem z posiekanym czosnkiem.
    Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *