Składniki:
- 1 łyżeczka soli
- 1 ½ l wody
- 1 kurczak
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
- 2 cebule
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ kg ziemniaków
Sposób wykonania:
- Wodę osolić po czym doprowadzić do zagotowania i włożyć kurczaka podzielonego na 12 kawałków, trzymać na średnim ogniu ok. 15 min.
W między czasie ziarenka pieprzu potłuc i podgrzewać na patelni ok. 1 min.
Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić sosem sojowym, posypać cebulą, imbirem oraz pieprzem.
Ziemniaki pokroić w plastry a potem w trójkąty i przykryć nimi mięso.
Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 1 ¼ godz.
Przed podaniem przykryć naczynie talerzem i energicznym ruchem odwrócić.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Martyna