Skład:
- 80 dag filetów z dorsza,
- sok z połowy cytryny,
- 4 łyżki mąki, 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 szalotki
- 2 pomidory,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 listek laurowy,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 100 ml białego wina
- 20 g masa,
- sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Obtoczyć w mące. Drobno posiekaną szalotkę zeszklić na oliwie z oliwek. Na cebulkę wyłożyć rybę, smażyć ok 4 min. przewrócić i posolić. Pomidory sparzyć obrać ze skórki. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Nałożyć wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na porcje ryby. Dodać listek laurowy i posypać połową natki pietruszki. Dolać białe wino i pod przykryciem dusić na małym ogniu ok 12 min. Rybę ostrożnie na ogrzany półmisek. Do pozostałego po duszeniu ryby sosu dodać masło. Posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie wymieszać. Sosem polać rybę. Posypać resztą natki pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody.