Skład:
2 opakowania naturalnego jogurtu (2x 125g)
100ml kompotu z wiśni
wiśnie z kompotu
cukier
płaska łyżka żelatyny
250ml chudej śmietany
brązowy cukier
1/3 łyżeczki żelatyny
Sposób przyrządzenia:
Do jogurtu dodajemy kompot i cukier. Cukier do smaku, ile kto chce. Wiśnie są kwaśne, wiec ja sypie prosto z torebki , do uzyskania pożądanej słodkości. Miksujemy, żeby się zrobiło trochę puszyste.
Żelatynę wsypujemy do malej ilości wody i ciągle mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli ktoś lubi deser bardziej miękki, może użyć trochę mniej żelatyny (ok.1/4 mniej ) Żelatynę troszeczkę przestudzamy i wlewamy do jogurtu i kompotu – energicznie mieszając. Najlepiej użyć miksera.
Wlewamy deser do pucharków i „topimy” w nim wiśnie. Wstawiamy do lodówki. Gdy trochę stężeje, przygotowujemy śmietankę. Do śmietany dodajemy brązowy cukier, też do smaku. Miksujemy razem, aż śmietana nabierze trochę puszystości ( chuda śmietana się nie ubije i o to chodzi) Żelatynę (1/3 łyżeczki) przygotowujemy tak samo i wlewamy do śmietany mieszając. Rozdzielamy śmietanę do pucharków.
Wstawiamy do lodówki. Polecane Łasochom, niezmiernie pyszne.
1 comment for “Deser wiśniowy.”