Skład:
- kapusta
- szklanka ryżu
- 2 cebule
- łyżka masła 7 dag suszonych grzybów
- zielona pietruszka
- sól pieprz
sos:
- łyżeczka mąki
- wywar grzybowy
- pół szklanki śmietany
Sposób przygotowania:
– grzyby ugotować, odcedzić i posiekać,
– ryż ugotować na sypko,
– cebulę drobno posiekać i udusić na maśle,
– grzyby, ryż, cebulę i posiekana pietruszkę wymieszać, doprawić,
– liście kapusty napełnić farszem, uformować gołąbki,
– obsmażyć krótko na patelni, ułożyć potem w rondlu, wlać wywar z grzybów i poddusić około godziny,
– zrobić zaklepkę z mąki i śmietany, wlać do gołąbków, zagotować.
W przepisie oryginalnym nie podsmaża się gołąbków, u mnie w domu zawsze się to robiło, poza tym w przepisie do sosu dodaje się zasmażkę, ja wolę zaklepkę.
Smacznego
3 comments for “Gołąbki z grzybami Bazylii”