Składniki:
• 1 łyżka oleju
• 1 duża czerwona cebula
• 1 – 2 łyżki czerwonej pasty curry
• 1 szklanka mleka kokosowego
• 1/2 kg filetów z udek kurczaka
• 1 łyżka chińskiego sosu rybnego
• 1 łyżka soku z limonki
• 2 łyżeczki cukru
• 1/2 szklanki posiekanych fistaszków
• 1/2 szklanki liści bazylii
• 1/2 szklanki pokrojonego świeżego ananasa
Sposób przyrządzenia:
Siekamy cebulę, kurczaka kroimy na małe kawałki. Cebulę i pastę curry smażymy na oleju 2 minuty, ciągle mieszając. Dodajemy mleko kokosowe i zagotowujemy. Wkładamy kurczaka, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy kurczaka, a sos odparowujemy na wolnym ogniu (około 5 minut). Wkładamy kurczaka z powrotem, dodajemy sos rybny, sok z limonki i cukier.
Gotujemy 5 minut.
Mieszamy z orzeszkami ziemnymi, bazylią i ananasem.
Podajemy z sosem chili i ryżem. Osobno można podać pokrojony na plasterki ogórek.