Składniki:
- kotlety cielęce
- puszka zielonego groszku
- 50 g wędzonego boczku
- oliwa
- masło
- mąka
- tymianek, czosnek (wg uznania)
- łyżka przecieru pomidorowego
- mała cebula
- sól, pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki
Sposób przygotowania:
Rozbij młotkiem do mięsa kotlety z cielęciny. Oprósz każdy solą, pieprzem i mąką. Rozgrzej na dużej patelni oliwę i smaż na ostrym ogniu. Kiedy cielęcina się przyrumieni na złoty kolor to obniż temperaturę i dosmaż przez kilka minut. Odsącz groszek z zalewy. Pokrojony wędzony boczek, czosnek i cebulę obsmaż na maśle. Dodaj groszek, przecier pomidorowy i przyprawy , kotlety cielęce, podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu przez kilka minut.
1 comment for “Cielęcina z zielonym groszkiem”