Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina z papryką i sezamem

Składniki:

  • 1 kg pieczeni cielęcej
  • 3 zielone papryki
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki szczypioru


    Sposób przyrządzenia:

    Na suchej patelni podprażyć ziarna sezamu. Paprykę obrać, pokroić na grube paski, usunąć nasiona. Czosnek obrać, drobno posiekać. Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim mięso, dodać paprykę i czosnek, smażyć mieszając kilka minut. Dodać sos sojowy, odrobinę wody lub czerwonego wina, posypać szczypiorem, powoli dusić około 15 minut. Skorygować smak i podawać posypane ziarnami sezamu.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *