Składniki:
-
- 1,5 kg zadniej cielęciny
- sól, pieprz
- łagodna papryka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki rosołu z kostki
- 300 g mrożonego szpinaku
- 30 g masła
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 1/4 szklanki śmietany
- 1 łyżka startego sera żółtego
Sposób przyrządzenia:
Nadzienie:
masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, zrumienić. Włożyć szpinak, smażyć 3 min. Dodać śmietanę, starty żółty ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 15 min, ostudzić. Jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Żółtko roztrzepać, dodać do szpinaku, wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą szpinakową.
Mięso opłukać, osuszyć. Naciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca, rozłożyć. Wyłożyć nadzienie szpinakowe, zwinąć, obwiązać bawełnianą nicią. Wierzch natrzeć solą, pieprzem i papryką. Mięso włożyć do nasmarowanej olejem brytfanny, zrumienić, wlać bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, piec przez 1 godzinę. W razie potrzeby podlewać wrzącą wodą.