Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina duszona w winie

Składniki:

  • 50 dkg cielęciny bez kości
  • 5 dkg boczku w plastrach
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ cytryny

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, pokroić  w niewielkie kawałki, każdy owinąć boczkiem. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim kawałki mięsa, przełożyć do rondla. Na pozostałym maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, przełożyć do rondla, dodać bulion, dusić aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąc, odłożyć, dodać mąkę wymieszaną z winem. Doprowadzić sos do wrzenia, dodać sok z cytryny, chwilę gotować, lekko schłodzić, zmiksować. Do tak przygotowanego sosu dodać żółtka jaj, wymiesza, przecedzić i ponownie podgrzać nie gotując. Dodać porcje mięsa, chwilę podgrzewać i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *