Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chutney z czarnych jagód (czyt. czatni)

Skład:

  • 1,5 kg jagód
  • 1/2 kg winnych jabłek
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg cukru
  • 2,5 szklanki octu 6
  • czubata łyżka gorczycy
  • czubata łyżka imbiru
  • łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1/2łyżeczki pieprzu cayenne lub ziela angielskiego (w proszku)

 

Sposób wykonania:

Oczyścić i opłukać jagody, wsypać do rondla o grubym
dnie, lekko pognieść i ustawić na małym ogniu. Obrać jabłka, pokroić w
plastry, odrzucić gniazda, dodać do jagód. Cebule drobno posiekać, dodać do
rondla. Wsypać cukier, przyprawy (gorczyce potłuc) i wlać ocet. Gotować ok.
75 min. początkowo na większym ogniu, później na małym często mieszając.
Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry
dnem. Podawać do mięsa. Zamiast czarnych można wziąć czerwone jagody w tych
samych proporcjach.
Uwaga, w przepisach na jagody czarne  – zamiast nich można użyć borówki
bagiennej, czyli lochynii, która wygląda podobnie, ma tylko większe owoce i
nie plami. Lochynii można użyć do powyższego przepisu zamiast czarnych
jagód, ale i borówki czerwonej dopasowując odpowiednio ilość cukru do smaku.
Borówki czerwone są w różnych regionach rożnie nazywane.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *