Składniki:
- 25 dag piersi kurczaka
- 2 jajka
- 0,5 l zsiadłego mleka
- 0,25 l kwaśnej śmietany
- 2 pęczki botwiny z liśćmi
- 2 ogórki zielone
- 2 ogórki kiszone
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- sok z cytryny
- olej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym usmażyć na rozgrzanej patelni.
W między czasie botwinę posiekać, zalać osoloną wodą i trzymać na małym ogniu kilkanaście minut.
Następnie odstawić ją do ostygnięcia, wówczas dodać posiekany szczypiorek, koperek oraz ogórki.
Stopniowo wlewać zsiadłe mleko oraz śmietanę po czym wrzucić pokrojone mięso.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.