Składniki:
- 1 pęczek botwiny
- 2 ogórki
- ½ szkl. posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- 6 szkl. kefiru
- ½ szkl. kwaśnej śmietany
- sól
Sposób wykonania:
- Botwinę drobno posiekać a buraki pokroić w małą kostkę, po czym zalać je wodą i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
Następnie dodać rozgnieciony czosnek oraz obrane górki pokrojone w kostkę.
Całość wymieszać i zalać jogurtem i śmietaną.
Dodać jeszcze szczypiorek i koperek.
Doprawić do smaku i wstawić do lodówki na 2-3 godz.
Przed podaniem włożyć do każdego talerza połówki jajek.Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Bogasa