Składniki:
• 3szkl. maki pszennej
• 1 żółtko
• 1 łyżka oliwy
• sól
Nadzienie:
• 50 dag wędzonego boczku
• 2 kg ziemniaków
• 2 cebule
• sól
• pieprz
• garść posiekanej zieleniny
• ½ szkl. mleka
Sposób wykonania:
- Składniki podane na cisto dokładnie wyrobić aby powstało gładkie elastycznie ciasto.
Następnie boczek oraz cebulę posiekać i zeszklic na rozgrzanym oleju.
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar soku, wówczas dodać mleko, posiekana zieleninę oraz sól i pieprz.
Dodać jeszcze podsmażony boczek i całość dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować i wykroić szklanką kółka, na których rozkładać farsz.
Ulepić pierogi, które ugotować w osolonej wodzie.
Przed podaniem polać roztopionym masłem.Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Marcina