Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z zeszkloną cebulką

 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • ¾ szkl. mleka
  • pęczek dyni ze szczypiorkiem
  • 4 łyżki margaryny
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. Dymkę razem ze szczypiorkiem posiekać po czym zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
    W między czasie do mąki wlać mleko, wbić jajko i dodać szczyptę soli.
    Całość dokładnie wyrobić aby powstało gęste ciasto, które cienko rozwałkować i wyciąć duże krążki.
    Pozostałe jajko roztrzepać i posmarować brzegi kółek na których rozłożyć jeszcze zeszkloną cebulkę.
    Ulepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie.
    Przed podaniem polać stopionym masłem i resztą zeszklonej cebulki.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Weronikę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *