Składniki:
- 1 kg melona
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 25 suszonych owoców jujuby
- 2 litry wody lub bulionu drobiowego
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Owoce jujuby zalać zimną wodą na 15 minut, odcedzić. Melona obrać ze skóry, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę o boku około 3 cm. Owoce jujuby i melon zalać wodą lub bulionem, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli 15 minut. W osobnym rondlu zalać wrzątkiem pokrojone na porcje żeberka, gotować 15 minut, przełożyć do rondla z zupą. Zabieg ten ma na celu zapewnić pożądaną klarowność zupy. Gotować razem kolejne 40 minut, przyprawić i podawać. Należy zwracać uwagę na melon aby go nie rozgotować. Podane czasy są orientacyjne z uwagi na to że różne gatunki melona mogą mieć różny czas gotowania.
Korona cierniowa, jojoba