Składniki:
- 10 średnich pieczarek
- ½ oczyszczonej z nasion czerwonej papryki
- ½ oczyszczonej zielonej papryki
- 1 pokrojona w plastry cebula
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sokowego lub sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, odciąć trzony. Paprykę pokroić na proporcjonalnie duże kawałki. Zioła, oliwę, sok z cytryny i sos sojowy wymieszać. Składniki kebaba naprzemiennie nabijać na namoczone wcześniej patyczki, natrzeć marynatą, odłożyć w woreczku nylonowym na 1 godzinę w chłodne miejsce. Piec na dobrze rozgrzanym grillu przez około 15 minut obracając kilkakrotnie. Podawać na gorąco. Oczywiście można dołożyć inne składniki jak cukinię, kabaczek, bakłażany….. Kebab ten jest świetnym dodatkiem do mięs z grilla.
W sezonie można pieczarki zastąpić grzybami leśnymi, należy je przed zastosowaniem obgotować przez 5 minut.