Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sery

Marynowany w oliwie ser mozzarella

Składniki: 50 dkg pokrojonego w kostkę (kulki, walce)  sera mozarella 1 szklanka oliwy ½ łyżki papryki w płatkach 2 drobno posiekane ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu podgrzać oliwę, dodać czosnek, płatki papryki, sól i pieprz, smażyć mieszając kilka minut. Schłodzić. W czystym słoju ułożyć kostki sera mozarella, zalać marynatą, odstawić…

Ser cheddar marynowany

Składniki: 30 dkg pokrojonego w kostkę sera cheddar lub inny ostry Marynata: ½ szklanki oliwy ½ szklanki winnego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanej drobno cebuli 3 posiekane drobno ząbki czosnku ulubione zioła sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pokrojony ser ułożyć w czystym, zamykanym słoju. Składniki marynaty zmiksować, zalać nią ser. Odstawić…

Pikantny orzechowy rulon z sera

Składniki: 25 dkg sera śmietankowego 2 szklanki drobno utartego sera cheddar 1 łyżka soku z cytryny 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka obranych z naskórka, posiekanych orzechów włoskich pieprz kajeński, chili, mielona papryka Sposób przyrządzenia: Pokruszony biały ser i tarty cheddar dokładnie wymieszać, przekręcić przez maszynkę do mięsa. Masę serową, czosnek, sok z cytryny,…

Fondue serowe z jabłkami o orzechami

Składniki: 80 dkg tartego żółtego sera gruyera  i ementalera 2 ząbki czosnku 1/2 l białego wytrawnego wina 50g wytrawnej wiśniówki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta sody oczyszczonej szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 8 zielonych jabłek 2 szklanki prażonych rozdrobnionych orzechów Sposób przyrządzenia: Zestaw do fondue składa się z podstawki z palnikiem na paliwo stałe lub…

Kulki serowe pikantne

Składniki: 20 dkg żółtego sera 1 jajko 2 łyżki mąki 1 łyżeczka pieprzu lub ostrej papryki 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka masła olej Sposób przyrządzenia: Ser zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajko i drobno posiekaną natkę pietruszki. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące wymieszanej z pieprzem lub ostrą papryką. Smażyć…