Powszechnie znane jako sery niebieskie z przerostem pleśni. Sery Lazur swą nazwę niebieskie zawdzięczają delikatnym zielonkawoniebieskim żyłkom przerastającym kremowy miąższ sera. Produkowane z mleka krowiego do którego podczas produkcji dodaje się kultury pleśni – penicillium roqueforti. W trakcie dojrzewania ser jest specjalnie nakłuwany, aby powietrze umożliwiło rozwój pleśni. Subtelny, złożony smak i aromat…
Kategoria: Sery
Sery
Ser Brocciu A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Korsyka Rodzina serów: Sery świeże Rodzaj mleka: mleko kozie i owcze Smak: świeży, słodki, delikatny w smaku; po 6- miesięcznym suszeniu smak staje się bardzo ostry i wyrazisty Zawartość tłuszczu: minimum 40% Pora roku: od października do czerwca Opis: Ser tradycyjny, farmerski, rzemieślniczy. Brocciu jest szczególnym serem, ponieważ to pierwszy ser AOC robiony z…
Sery
Ser Pelardon A.O.C
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Langwedocja-Roussillon Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: trochę kwaskowaty, odpowiednio słony, charakteryzuje się pełnym mlecznym smakiem Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Młody ser ma konsystencję musu, a smak przypomina kwaśną śmietanę z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Nie ma skórki, a jego miąższ jest zwarty. Ser…
Sery
Ser Roquefort A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Midi Pyrénées Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko owcze Smak: wyraźny, mocno słony smak, w czasie jedzenia rozpływa się w ustach, pozostawiając specyficzny smak pleśni i soli Zawartość tłuszczu: 52% Pora roku: cały rok Opis: Nazywany we Francji królem serów. Ser podobny do dzisiejszego roquefort istniał już w czasach Imperium Rzymskiego i był…
Sery
Ser Rocamadour A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Midi Pyrénées Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: delikatny posmak kojarzy się z cukrem i orzechami laskowymi Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Ser zwany także cabecou, to młody ser farmerski. Stosowane metody produkcji tego sera są bardzo surowo przestrzegane. Do produkcji sera można stosować mleko kóz…