Składniki: połowa kurczaka ząbek czosnku 1 mała cebula 0,5 kg pieczarek 0,2 l bulionu z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy curry 4 łyżki oliwy 200 ml śmietanki 30% 1 pęczek posiekanej natki pietruszki sól pieprz mąka Wykonanie: Połówkę kurczaka podzielić na małe porcje. Posolić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać części kurczaka, posypać przyprawą…
Kategoria: Drób
Udka z kuczaka
Udka kurczaka na sposób węgierski
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 4 udka z kurczaka 1 drobno posiekana cebula 1 szklanka gęstej śmietany kremowej ½ szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 3 ząbki drobno posiekanego czosnku smalec sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone udka przekroić ostrym nożem w stawie na 2 części, wytrybować kości. W rondlu rozgrzać…
Kurczak
Orientalna potrawka z kurczaka
by Goplana • • 0 Comments
Składniki • 2 piersi z kurczaka • 20 dag pieczarek • pomidor • cebula • 0,5 puszki kukurydzy • świeża papryka • łyżeczka miodu • łyżeczka ostrej musztardy • szczypta cynamonu • natka pietruszki • masło • śmietana 18% • pieprz • sól Etapy przygotowania Kurczaka kroimy w kosteczkę, z musztardy, miodu i cynamonu robimy…
Indyk
Golonka z indyka po pekińsku
by helas • • 0 Comments
Składniki: 2 golonki z indyka 2-3 cebule 2 łyżeczki imbiru mielonego 5 łyżek cukru 1/2 szklanki sosu sojowego szczypta carry i cynamonu Przyrządzanie: Opłukane golonki ułożyć w garnku pamiętając żę nie lubią ścisku. Zalać wodą tak oby przykryć mięso i zagotować. Zebrać "szumowiny" i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, cukier, imbir, cynamon, carry i…
Indyk
Indyk z wiśniami w syropie
by Beata • • 0 Comments
Składniki: 1 indyk 15 dag słoniny 1 łyżka masła słoik wiśni w syropie sól pieprz Sposób wykonania: Indyka oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia słoninę pokroić w słupki i naszpikować nimi piersi indyka. Ułożyć indyka na blasze z rozgrzanym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni…