Składniki: 5 podzielonych na 2 części udek z kurczaka 4 szklanki maślanki 2 szklanki mąki 2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego sól, czarny pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osuszyć. Mięso zalać maślanką i odstawić w chłodne miejsce na minimum 8 godzin. W misce wymieszać przesianą…
Kategoria: Udka z kuczaka
Udka z kuczaka
Udka kurczaka w sosie słodko ostrym
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 6 udek kurczaka 2 łyżki oliwy 4 łyżki masła sól, pieprz Sos: 4 łyżki cukru 3 łyżki octu ryżowego lub białego winnego 1/2 szklanki ketchupu 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżeczka tartego imbiru szczypta chili w proszku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni roztopić masło, udka obsmażyć, po 5 minut z każdej strony. Posypać…
Udka z kuczaka
Udka kurczaka w sosie brokułowym
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 6 udek kurczaka 2 łyżki oliwy 4 łyżki masła sól, pieprz Sos: brokuła 12 łyżka zielonego konserwowanego groszku 1 szklanka dobrej śmietany szczypta gałki muszkatołowej ½ łyżeczki kurkumy. pieprz, sól . Sposób przyrządzenia: Na patelni roztopić masło, udka obsmażyć, po 5 minut z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Przełożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia. Wstawić do…
Udka z kuczaka
Udka kurczaka pieczone z pomidorami
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 4 udka kurczaka 4 pomidory Marynata: ½ szklanki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki pieprz i sól Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osuszyć. Wymieszać składniki marynaty, wlać do miski z udkami i na kilka godzin odstawić do lodówki. Tak przygotowane udka ułożyć w…
Udka z kuczaka
Udka kurczaka po myśliwsku
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 6 udek kurczaka 2 cebule 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 papryczki chili 1/4 szklanki oliwy 2 łyżki soku cytrynowego 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1-2 listki laurowe pokruszone ziarna jałowca, zioła prowansalskie wg smaku 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć ziołami…