Składniki:
- 5 podzielonych na 2 części udek z kurczaka
- 4 szklanki maślanki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- sól, czarny pieprz do smaku
- olej
Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, osuszyć. Mięso zalać maślanką i odstawić w chłodne miejsce na minimum 8 godzin. W misce wymieszać przesianą mąkę, sól, pieprze, kminek i paprykę. Porcje kurczaka wyjąć z maślanki, pozwolić aby obciekły z jej nadmiaru. Każdą porcje dokładnie panierować w przygotowanej mące z przyprawami. Odłożyć aby obeschły co spowoduje że panierka będzie dobrze przylegała do mięsa.
W dużym rondlu rozgrzać odpowiednia do głębokiego smażenia ilość oleju, smażyć w nim partiami porcje kurczaka do momentu aż pięknie się obrumienią co trwa około 12 minut. Używając szczypiec wyjmować usmażone porcje i odkładać na papierowy ręcznik kuchenny aby obsączyły się z nadmiaru oleju. Znakomicie smakuję na gorąco z pieczywem lub frytkami i sałatkami. Doskonałe również podawane na zimno. Polecam, pychota.