Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrupiące, pikantne udka z kurczaka Marii

Składniki:

  • 5 podzielonych na 2 części udek z kurczaka
  • 4 szklanki maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • olej


Sposób przyrządzenia:

Udka umyć, osuszyć. Mięso zalać maślanką i odstawić w chłodne miejsce na minimum 8 godzin.  W misce wymieszać przesianą mąkę, sól, pieprze, kminek i paprykę. Porcje kurczaka wyjąć z  maślanki, pozwolić aby obciekły z jej nadmiaru. Każdą porcje dokładnie panierować w przygotowanej mące z przyprawami. Odłożyć aby obeschły co spowoduje że panierka będzie dobrze przylegała do mięsa.
W dużym rondlu rozgrzać odpowiednia do głębokiego smażenia ilość oleju, smażyć w nim partiami porcje kurczaka do momentu aż pięknie się obrumienią co trwa około 12 minut. Używając szczypiec wyjmować usmażone porcje i odkładać na papierowy ręcznik kuchenny aby obsączyły się z nadmiaru oleju. Znakomicie smakuję na gorąco z pieczywem lub frytkami i sałatkami. Doskonałe również podawane na zimno. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *