Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kremowa polenta

Składniki:

  • 1,5 szklanki bardzo drobnej kaszki kukurydzianej
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól, biały pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion i mieszając cały czas trzepaczką dodawać stopniowo kaszkę kukurydzianą, kontynuować gotowanie cały czas mieszając przez około 1 minutę. Dokładne mieszanie zapewni że polenta będzie pozbawiona grudek. Po upływie 1 minuty dodać masło i ciągle mieszając mleko. Przyprawić do smaku i natychmiast podawać. Tak przyrządzona polenta znakomicie smakuje z pikantnym gulaszem mięsnym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *