Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Udka z kuczaka

Udka kurczaka rozmarynem pachnące

Składniki: 6 udek kurczaka 1/3 szklanki białego wina szałwia i rozmaryn 2 ząbki czosnku sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Udka umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, dodać zioła, masło i wino. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 stopni C odwracając i polewając powstałym sosem. Gdy kurczaka…

Udka kurczaka z marchewką i śliwkami

Składniki: 6 udek kurczaka 3 duże, utarte na grubej tarce marchewki 1 obrana, pokrojona w pół plastry cebula 10 namoczonych wcześniej suszonych śliwek bez pestek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki soku cytrynowego 6 łyżek oleju 1 łyżka masła szczypta szafranu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone udka kurczaka przekroić na dwie części w…

Udka kurczaka na sposób hiszpański

Składniki: 4 duże udka kurczaka 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki 2 łyżki oliwy 10 pokrojonych  na połowę ząbków czosnku ¼ szklanki białego wytrawnego wina 1 liść laurowy sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osuszyć. Ostrym nożem przeciąć w stawie kolanowym, usunąć skórę i kości które możemy zachować na zupę. Na…

Udka kurczaka w czerwonym sosie

Składniki:

  • 1,5 kg udek z kurczaka
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 obrana i pokrojona cebula
  • 4 obrane, pokrojone w paski czerwone papryki
  • 3 duże, pokrojone w kostkę pomidory
  • 2 łyżka posiekanej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • mąka razowa do panierowania
  • ostry sos tabasco, sól, pieprz do smaku