Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Udka z kuczaka

Udka kurczaka w sosie alioli

Składniki: 4 udka kurczaka 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju sól, pieprz 1 cytryna Sos alioli: 2 żółtka 2 łyżki soku z cytryny ¾ szklanki oliwy 4 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego czosnku sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić…

Udka kurczaka duszone z cebulą i czosnkiem

Składniki: 4 udka kurczaka 3 cebule 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 1 ziarno ziela angielskiego 1 szklanka białego wina 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Cebulę i czosnek obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim mocno udka, przełożyć je do…

Chrupiące, pikantne udka kurczaka

Składniki: 4 udka kurczaka olej 1 szklanka płatków kukurydzianych posiekana natka pietruszki sól, pieprz 30 dag mąk 150 ml wody mineralnej 200 ml mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki chili 2 łyżki octu Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy…

Fasolka szparagowa z udkami kurczaka pieczona

Składniki: 3 udka z kurczaka (górne części) 25 dkg fasolki szparagowej 1 duża cebula oliwa z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Fasolkę umyć, podzielić strąki na mniejsze części. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, posolić, dodać fasolkę i gotować 8 minut, pod koniec gotowania dodać cebulę, odcedzić. Udka z…

Udka kurczaka w bekonie pieczone

Składniki: 12 udek z kurczaka 50 dkg plastrów bekonu lub boczku ½ szklanki oliwy 2 łyżki mielonego pieprzy Sposób przyrządzenia: Udka umyć, dokładnie wysuszyć. Za pomocą noża podzielić na połowę cięciem w stawie kolanowym. Każdą porcję mięsa dokładnie zawinąć w plastry bekonu, spiąć namoczonymi wcześniej w wodzie wykałaczkami. Skropić oliwą, oprószyć pieprzem. Piekarnik nagrzać do…