Składniki: 3 piersi z kurczaka ½ opakowania mrożonej marchewki ½ opakowania mrożonego groszku ½ opakowania fasolki szparagowej 25 dkg pieczarek ½ puszki kukurydzy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 ząbki czosnku 1/5 łyżki przyprawy typu Vegeta sól, pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Pieczarki myjemy, osączamy na papierowym ręczniku, kroimy w grubszą kostkę. Kukurydzę odsączamy. Czosnek…
Kategoria: Kurczak
Kurczak
Filety z kurczaka w miodowo kwaśnej marynacie
by Syliwa Boruch • • 0 Comments
Składniki: 1 kg piersi z kurczaka lub indyka sok z jednej cytryny skórka z otartej cytryny sok z jednej pomarańczy 3-4 łyżki płynnego miodu mielona ostra papryka sól oliwa Sposób przyrządzenia: Filety dokładnie umyć, osączyć na papierowym ręczniku, lekko rozbić. Przygotować marynatę. Sok z pomarańczy ,cytryny i otartej skórki z cytryny doprawić miodem, papryką i…
Piersi z kurczaka
Piersi kurczaka w sosie jabłkowym
by Roman Ślusarski • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z piersi indyka 2/3 szkl. nalewki jabłkowej 2/3 szkl. bulionu ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 2 łyżki mleka 2/3 szkl. śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać go bulionem oraz nalewka, dodać jeszcze zioła oraz sól…
Piersi z kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka na ostro
by Hanryk Pietrowski • • 0 Comments
Składniki: 10 sznycli z kurczaka 4 łyżki ostrej musztardy 15 dkg ziaren słonecznika 6 łyżek oleju mielona ostra papryka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Słonecznik zmielić w młynku, wymieszać z papryką, solą i pieprzem, doprawić musztardą. Kotlety umyć osączyć na papierowym ręczniku, rozbić tłuczkiem. Gotowe nasmarować olejem i sosem musztardowym. Piec w piekarniku lub…
Kurczak
Pieczony kurczak z figami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 duży kurczak 10 sztuk fig 2 cebule 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka ostrej papryki , lub szczypta chilii 1 łyżeczka pieprzu sól, 2 łyżki octu 4 łyżki oliwy 2-3 liście laurowe Sposób wykonania: W dużym garnku żeliwnym rozgrzewamy olej, smażymy posiekaną drobno cebulę dodajemy posiekany czosnek…