Składniki:
-
- 50 dkg łopatki wieprzowej
- 3 ziemniaki
- 20 dkg różyczek kalafiora
- 1 cebula
- 2 papryki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, pokroić w kostkę, zalać 1,5 litra wody lub buliony, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać do zupy. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, paprykę oczyścić, pokroić w paski. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać ziemniaki, paprykę, wypłukane różyczki kalafiora i po około 20 minutach koncentrat pomidorowy, chwilę pogotować i przyprawić. Z 1 łyżki masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać do zupy. Podawać posypaną zieleniną.