Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag razowej maki pszennej
- 5 dag drożdży
- 1 szkl. mleka
- 5 dag masła
- jajko
- łyżeczka cukru
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- 1,5 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- Do mleka dodać drożdże oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, wówczas dodać do rozczynu mąkę, jajko, roztopione masło oraz sól.
Dokładnie wyrobić i ponownie odstawić do momentu, aż podwoi swoją objętość wtedy wrzucić jeszcze posiekaną natkę pietruszki i połączyć ją z ciastem.
Z ciasta formować bułeczki, które układać na blasze posypanej mąką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia po czym wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut.