Na upalne dni proponujemy przepisy na chłodniki. Dziś przepis na botwinkowy chłodnik. Do jego wykonania potrzebujesz: botwinki, buraków, ogórka i kefiru.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 300 g buraków
- 1 ogórek zielony
- 1 kefir
- 1 łyżka octu
- 1 pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- kwaśna śmietana do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Buraki obrać i pokroić je w kostkę.Wrzucić je do garnka, zalać woda i ugotować.Wówczas wrzucić do nich pokrojoną botwinkę.Dodać ocet, wymieszać i zdjąć garnek z ognia.Gdy całość ostygnie wrzucić jeszcze obranego ogórka startego na tarce, obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek.Dodać kefir i całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.Przed podaniem dokładnie schłodzić w lodówce i udekorować keksem kwaśnej śmietany.
Liczba porcji: 6