Składniki:
- 400 g kalmary
- 2 szkl mleka
- 1,5 szkl mąki pszennej do ciasta
- 2 łyżki do obtoczenia kalmarów
- 1 jajko
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki chili
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia

Sposób wykonania:
-
Kalmary dokładnie oczyścić i pokroić na pojedyncze pierścienie.Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące.Nadmiar mąki strzepać.Natomiast do mleka wbić jajko.Roztrzepać i wsypać mąkę.Dodać czosnek granulowany, chilii, sól i pieprz do smaku.Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.W powstałym cieście zanurzać krążki kalmarów.Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Liczba porcji: 4