Nie ma nic lepszego do podania na deser niż chrupiące gofry. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: mąki, mleka, oleju i jajek.
Składniki:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 szkl mleka
- 1/3 szkl oleju
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do wysmarowania gofrownicy
- cukier puder i owoce do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Do miski wlać mleko oraz olej.Dodać żółtka jaj i razem roztrzepać.Wówczas wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier.Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Z gotowego ciasta smażyć gofry na rozgrzanej gofrownicy lekko posmarowanej olejem.
Liczba porcji: 6