Składniki:
- 1 łyżeczka jarzynki do mięs
- 50dag.łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu
- 2 papryki czerwone
- 1 duży pomidor
- 1 papryczka chili
- 2 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- papryka
- kminek
- pieprz
Zacierki:
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
Sposób przyrządzenia
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć jarzynką i pozostawić na 30 min. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu na rumiano. Dodać paprykę w proszku, mięso smażyć przez chwilę, następnie dodać 1/2 szklanki wody. Dusić przez ok.30 min. Papryki pokroić w paski, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Ziemniaki pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Do mięsa dodać paprykę, pomidory i papryczkę chili w całości. dusić 15 min. Następnie dodać ziemniaki, czosnek, kminek i pieprz, podlać wodą, tak aby potrawa była pokryta płynem. Gotować do miękkości ziemniaków. z mąki i jaj przygotować zacierki, ciasto ścierać na grubej tarce jarzynowej do potrawy, chwilę gotować. Potrawa powinna być gęsta.
Przepis nadesłała na "Konkurs wakacyjny Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter