Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bogracz Wioletty

Składniki:

  • 1 łyżeczka jarzynki do mięs
  • 50dag.łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duży pomidor
  • 1 papryczka chili
  • 2 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka
  • kminek
  • pieprz

Zacierki:

  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko


Sposób przyrządzenia

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć jarzynką i pozostawić na 30 min. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu na rumiano. Dodać paprykę w proszku, mięso smażyć przez chwilę, następnie dodać 1/2 szklanki wody. Dusić przez ok.30 min. Papryki pokroić w paski, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Ziemniaki pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Do mięsa dodać paprykę, pomidory i papryczkę chili w całości. dusić 15 min. Następnie dodać ziemniaki, czosnek, kminek i pieprz, podlać wodą, tak aby potrawa była pokryta płynem. Gotować do miękkości ziemniaków. z mąki i jaj przygotować zacierki, ciasto ścierać na grubej tarce jarzynowej do potrawy, chwilę gotować. Potrawa powinna być gęsta.
Przepis nadesłała na "Konkurs wakacyjny Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *