Składniki:
- 1,5 kg młodego bobu
- 2 łyżeczki soli
- ¼ szklanki oliwy
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 10 dkg pokrojonej w kostkę szynki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 ugotowane na twardo jajka – alternatywnie
Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, posolić, dodać bób i gotować powoli przez 15 minut. Odcedzić zachowując 1 szklankę wywary. Schłodzić, obrać ze skórek. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając aż staną się szkliste, dodać szynkę, a gdy zacznie się rumienić dodać obrany bób i pozostawiony wywar. Przykryć, gotować powoli aż bób będzie miękki.
Jajka obrać, pokroić na ósemki, dodać do przygotowanego bobu, delikatnie wymieszać. Podawać posypane nacią pietruszki.