Skład:
60 dag kapusty kwaszonej, tłuszcz,
10 dag cebuli,
2 dag mąki,
15 dag parówek cienkich,
25 dag wieprzowiny bez kości,
25 dag strąków papryki,
4 dag koncentratu pomidorowego,
15 dag pieczarek,
sól, pieprz, papryka mielona,
przyprawa do zup,
majeranek, cukier i curry do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Kapustę odcisnąć, pokrajać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować około 50 minut na małym ogniu pod przykryciem. Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać przyprawy, skropić wodą, dusić do miękkości. Cebulę i paprykę oraz pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać do mięsa w połowie duszenia. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, mięsem, koncentratem pomidorowym oraz obranymi i pokrajanymi w plasterki parówkami, dusić kilka minut, doprawić.