Składniki:
- 1 kg bakłażanów
- 60 dag pomidorów
- 2 cebule
- 20 dag mozzarelli
- 3 żabki czosnku
- 2 gałązki bazylii
- olej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół po czym oprószyć je solą i odstawić na 10 min.
W między czasie posiekać czosnek, wówczas połowę zeszklić na rozgrzanej oliwie i wyjąć z patelni.
Na patelni ze smażenia czosnku nożyc bakłażany miąższem do dołu i lekko je podsmażyć.
Następnie bakłażany wyjąć a na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać obrane i pokrojone pomidory oraz pozostały czosnek i posiekane listki bazylii.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pozostawić na ogniu ok. 5 min.
Bakłażany ułożyć naczyniu żaroodpornym, rozłożyć mozzarellę i polać je pomidorową masą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 20 min.
Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Zbyszek