Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażan z mięsnym farszem

Składniki:

    • 3 bakłażany
    • 1 mała cebula
    • 40 dkg mieszanego mięsa mielonego
    • sos sojowy
    • 1 jajko
    • natka pietruszki
    • olej do smażenia
    • sól, pieprz

    Ciasto:

    • 4 jajka
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • sól


    Sposób przyrządzenia:
    Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w 5 mm plastry, posolić. Tak przygotowane plastry bakłażana ułożyć na sicie aby obciekły z wytwarzającego się soku.
    Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju. Cebulę, mięso, posiekaną zieloną pietruszkę i jajko dokładnie wymieszać, przyprawić.
    Przygotować ciasto. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z jajkami, proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto powinno mieć konzystęcję gęstego ciasta naleśnikowego.
    Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, nakażmy nałożyć warstwę mięsa, przykryć kolejnym plastrem, przygnieść dłonią. Tak przygotowane bakłażany moczyć ostrożnie w cieście i smażyć w dużej ilości oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *