Składniki:
-
- 1 kg średnich krewetek
- 1 duża cebula
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka białego octu balsamicznego lub winnego
- 3 łyżki kaparów
- 2 łyżeczki sosu worcester
- 2 łyżeczki sosu chili
Sposób przyrządzenia:
Krewetki umyć, obsączyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać krewetki i mieszając, podsmażyć aż zaczną być różowe, ale jeszcze nie są całkiem przesmażone, trwa to około 3 minuty. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, blanszować we wrzątku. Składniki marynaty wymieszać i w salaterce zalać nią krewetki wymieszane z cebulą. Salaterkę nakryć folią i na 24 godziny odstawić do lodówki, 2, 3 razy przemieszać. Podawać na wykałaczkach.