Składniki:
- 100 g szparagów
- 1 duża młoda marchewka
- 100 g groszku
- 50 g szynki
- 200 gęstej śmietany
- 2 jajka
- żółtko
- sól, biały pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
Sos:
- sól,
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 5 łyżek posiekanej bazylii i natki
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę i szparagi oczyścić, umyć, pokroić. Groszek opłukać. Szynkę pokroić w kostkę. Warzywa i szynkę wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić. Wrzucić warzywa i szynkę. Jajka, żółtko, śmietanę, sól, pieprz, gałkę wymieszać, wlać do warzyw. Mikrofalować 14-16 min pod przykryciem przy mocy 600 W. Naczynie wyjąć, pozostawić przykryte.
Przygotować sos:
musztardę, sól, ocet wymieszać. Dodać wino, oliwę, cebulę i 2 łyżki zieleniny.
Letnia babkę wyłożyć na półmisek, posypać pozostała bazylią i natką. Podawać z sosem.