Składniki:
Ciasto:
- 30 dag truskawek
- 4 białka
- 25 dag miękkiego masła
- 25 dag cukru
- 4 żółtka
- 40 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do wysypania formy
Dekoracja:
- cukier puder
Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Owoce zmiksować. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, tak aby spód i boki formy były dokładnie pokryte warstwą bułki. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć na krem. Powoli wsypywać cukier, nie przerywając ucierania. Następnie dodać żółtka i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać do masy, stale mieszając. Do ciasta dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Zmiksowane truskawki dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do keksówki, wyrównać powierzchnię i piec ok. 60 minut. Upieczoną babkę ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem babkę posypać obficie cukrem pudrem.