Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Amerykańskie naleśniki

Składniki:

  • 25 dkg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 5 dkg rozpuszczonego masła

Polewa:

  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 5 dkg masła

 

Sposób przyrządzenia:
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiać, dodać mleko, jajka, rozpuszczone masło, zmiksować. Rozgrzać patelnię żeliwną albo inną o grubym dnie, posmarować olejem i na małym ogniu piec naleśniki o średnicy około 10 cm, odkładać w ciepłe miejsce aby nie wystygły. W rondlu podgrzać masło i syrop klonowy, polać tym sosem ułożone w stosik naleśniki.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *