Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- olej
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku
Sos:
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- ¼ szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone filet z kurczaka umieścić w woreczku foliowym i używając tłuczka do mięsa rozbić na cienkie (10mm) płaty. Tak przygotowane filety przyprawić solą, cukrem i czosnkiem w proszku, posmarować olejem, odłożyć na 30 minut. Piec na grillu lub patelni grillowej 3 minuty z każdej strony. Lekko schłodzone mięso pokroić na średniej szerokości paseczki, odstawić. Na patelni wymieszać cukier, sos sojowy, czosnek i imbir, doprowadzić do wrzenia, gotować mieszając aż cukier się rozpuści. Mąkę kukurydzianą rozmieszać z wodą, dodać na patelnię, gotować minutkę. Do sosu na patelni dodać paseczki kurczaka, powoli podgrzewać aż mięso będzie gorące. Podawać z ulubionymi dodatkami.