Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka wieprzowe po tajsku z curry

Składniki:

  • 1,5 kg ładnych żeberek

Marynata:

  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 posiekane drobno suszone papryczki chili
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • szczypta soli do smaku

Dodatek:

  • 1 szklanka ryżu
  • szczypta szafranu
  • ulubione sosy

Sposób przyrządzenia:
Dokładnie zmiksować wszystkie składniki marynaty. Żeberka pokroić na porcja, umieścić w misce, wlać marynatę, dokładnie wymieszać ją z żeberkami, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Tak przygotowane żeberka ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. W czasie pieczenia żeberka kilkakrotnie obracać i smarować marynatą. W międzyczasie przygotować ryż. W rondlu wymieszać ryż z szafranem, dodać odpowiednią ilość wody i po przyprawieniu gotować powoli przez około 20 minut. Tak przygotowany ryż odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce aby „doszedł”. Przed podaniem ryż i żeberka ozdobić zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *