Składniki:
- 6 kiełbasek wieprzowych
- 6 plasterków słoniny
- oliwa do smażenia
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łyżeczka ziół
- 2 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- 120 ml wody
Sposób wykonania:
- Każdą kiełbaskę owinąć plasterkiem słoniny i przełożyć je na patelnie z rozgrzaną oliwą.
Trzymać na ogniu do momentu, aż słonina stanie sie chrupka, wówczas przełożyć kiełbaski do naczynia żaroodpornego.
Następnie cebulę pokroić w krążki a marchewkę na talarki i wmieszać je z ziołami oraz ketchupem i zalać powstałą mieszaniną kiełbaski.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zalać wodą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec ok. 1 godziny.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Anna Cichoń